De rol van chloor in een zwembad

2023-06-20
Peekoi

We gaan allemaal weleens zwemmen, toch? Maar heb je je ooit afgevraagd wat er nodig is om ervoor te zorgen dat het water schoon en veilig blijft? Vast en zeker, en dan hebben we over chloor. En heb jij een eigen zwembad en ga je zwembad producten kopen? Dan heb je een chloordispenser nodig. Het is goed om te weten wat het precies is, zodat ook jij je zwembad schoon kunt houden. In dit artikel gaan we eens kijken wat de functie van chloor precies is, en waarom het zo noodzakelijk is voor de waterkwaliteit. 

Wat is chloor en waarom wordt het gebruikt?

Chloor is een chemisch element dat vaak wordt gebruikt als desinfectiemiddel in zwembaden. Het heeft een krachtige antimicrobiële werking en is in staat om bacteriën, virussen en andere micro-organismen te doden die in het zwembadwater kunnen voorkomen. Door chloor aan het water toe te voegen, worden mensen beschermd tegen schadelijke bacteriën. Haal daarom de juiste producten in huis van Peekoi.nl om een schoon zwembad te behouden.

Desinfectie van het zwembadwater

Chloor desinfecteert het water in een zwembad. Het werkt als een oxidatiemiddel. Wat betekent dat precies?  Chloor kan chemische reacties veroorzaken die bacteriën en andere micro-organismen vernietigen. Wanneer chloor aan het water wordt toegevoegd, vormt het hypochloorzuur en hypochlorietionen, die deze micro-organismen doden. Op deze manier kun jij een gezond zwembad behouden.

Voorkomen van algen

Daarnaast voorkomt chloor ook dat er algen in het zwembad komen. Algen zijn microscopische organismen die zich kunnen vermenigvuldigen en zich kunnen hechten aan de wanden en bodem van het zwembad. Ze gedijen goed in warm water en kunnen het zwembad er groen en troebel uit laten zien. Chloor remt de groei van algen en kan bestaande algen doden, waardoor het zwembadwater helder en schoon blijft.

Oxidatie van organische stoffen

Een andere functie van chloor is dat het organische stoffen in het zwembadwater oxideert. Organische stoffen zijn bijvoorbeeld zweet, urine, lotions en oliën die van de zwemmers afkomstig zijn. Wanneer chloor reageert met deze organische stoffen, worden ze afgebroken en geoxideerd. Zo kun je ongewenste geuren verminderen en een betere waterkwaliteit behouden.

PH-balans handhaven

Tot slot kun je met chloor de juiste pH-balans in het zwembadwater regelen. De pH-waarde geeft de zuurgraad of alkaliteit van het water aan. Een optimale pH-waarde zorgt ervoor dat het chloor effectief kan werken en het water in balans blijft. Chloor heeft de neiging om de pH-waarde van het water te verhogen. Daarom moet je regelmatig de pH-waarde te meten en aanpassen als dat nodig is. Met te hoge pH-waarde zullen je huid en ogen gaan irriteren, maar een te lage waarde vermindert de effectiviteit van chloor. Dus, wil jij je zwembad schoon en veilig houden? Chloor is dan jouw partner!